We bieden naast ons reguliere aanbod EMDR-therapie. EMDR is in te zetten bij enkelvoudige trauma’s of bij vastzittende “angsten” of belemmerende gedachtes of herinneringen. Samen met de therapeut wordt voorafgaande aan de behandeling ontdekt wanneer deze angst of belemmerende gedachte is ontstaan. Vaak is de angst of belemmering ontstaan vanuit een eerste, laatste of heftigste ervaring of herinnering waardoor het denksysteem blijft blokkeren. Het gevolg kan dan zijn een steeds terugkomende angst, faalangst of prestatieangst vanuit die negatief opgedane ervaringen.
EMDR is een bewezen effectieve methode en klachten verminderen of verdwijnen na behandeling. EMDR werkt relatief snel en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. Tijdens EMDR minder gesproken dan bij andere therapie. Dit is met name een voordeel voor jonge kinderen of kinderen/jongeren die zich d.m.v. taal minder goed kunnen uiten. De begeleiding aangepast worden aan de leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind. Vaak zijn 3-5 sessies al voldoende mits het om een enkelvoudige negatieve ervaring gaat.
Wanneer EMDR?
EMDR kan in overleg een onderdeel zijn van de individuele sessies.
EMDR bij terugkerende en belemmerende gevoelens die te maken hebben met:
- Angsten op school, faalangst of prestatieangst bij toetsen of een spreekbeurt
- Pestervaringen, afwijzing door leeftijdsgenoten
- Paniekgevoelens, hyperventilatie, ademnood, slikangst, kleine ruimtes
- Angst voor …ziekte, prikangst, tandarts, bepaalde dieren, hoogtes etc.
- Een negatieve ziekhuiservaring, brand (verkeers)ongeval, inbraak,
- Een scheiding of verhuizing
- Een groot verlies (overlijden of afscheid ) waardoor een blokkade is ontstaan
- Wanneer het kind of de jongere iets gaat vermijden, een angst heeft om…iets te doen. Bijvoorbeeld: iets presenteren, werken, zwemmen, vriendschappen sluiten, toetsen of examens maken, hoogtes aangaan etc.
- Ernstige ziekte en/of (plots) overlijden van een ouder of geliefd familielid
- Het zien of hebben gezien van een enge film of gewelddadige beelden
- Nachtmerrie die steeds terugkomt
- Etc., etc.
Hoe werkt EMDR ?
EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Door stimulans van oogbewegingen zal het kind of de jongere minder gevoelig worden voor de angst, herinnering en zal in staat zijn opnieuw informatie kan verwerken.
Middels een EMDR-behandeling wordt de onaangename gebeurtenis bewust teruggehaald met de beelden, gevoelens en lichamelijke sensaties die daarbij horen. Ondertussen wordt een afleidende taak aangeboden. Dit kan op verschillende manieren:
- Met de ogen volgen van de hand of pen die op 30 cm afstand van het gezicht heen en weer wordt bewogen.
- Tactiele stimulatie (d.m.v. aanraking) door afwisselend op de knieën of rechter en linker hand te trommelen of te tappen.
- Of via een koptelefoon luisteren naar tikjes die afwisselend in het linker en rechter oor met wisselende frequenties worden aangeboden.