Gouden weken

 

Een goed begin is het halve werk!SAS
Deze uitdrukking is in het bijzonder van toepassing op de eerste weken van het schooljaar. Je creëert “goud” met jouw groep, als jij als leerkracht of docent en rolmodel en verbinder vanaf de start krachtig kan inzetten op positieve groepsvorming. De eerste weken van het nieuwe schooljaar noemen wij daarom de Gouden Weken.
Kinderen ontwikkelen zich razendsnel, ook op sociaal niveau. Elke groep heeft de eerste weken na een zomervakantie weer tijd nodig om zich te vormen. De leerlingen zijn gegroeid, de groepssamenstelling kan veranderd zijn.

Juist deze periode is bij uitstek geschikt om een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming, zodat normen door de leerlingen en de leerkracht samen kunnen worden bepaald. Door stevig in te zetten op de vorming van groepswaarden en -normen voorkom je dat leerlingen hun eigen plek en die van een ander negatief gaan bepalen in de stormingfase.

Als school is het verstandig om een document GOUDEN WEKEN schoolbreed constructief in te zetten waarbij vaste ingrediënten en uniform voorspelbaar leerkrachtgedrag van groot belang is.

Vaste ingrediënten GOUDEN WEKEN:

  1. Rolmodel als leerkracht
  2. Gezamenlijke geformuleerde positieve groepsregels (gekoppeld aan schoolwaarden en /of schoolafspraken)
  3. Energizers 2 x per dag
  4. Coöperatieve werkvormen
  5. Omgekeerde oudergesprekken

De workshop is interactief en je zal geïnspireerd worden om actief aan de slag te gaan. Met mogelijke groei naar de ZILVEREN en BRONZEN weken zodat de veiligheid en het groepsplezier in de groep gewaarborgd kan blijven. Ook later in het schooljaar. Deze workshop wordt als nascholingaanbod door veel schoolbesturen voor hun academies ingezet.

Workshop informatie

Schoolteams , leerkrachten, ondersteuners professionals van basisonderwijs of docenten onderbouw van voortgezet onderwijs

Jaarlijks in september/oktober

Plutostraat 1
7622 VR BORNE
Voor scholen/academies: op locatie
2 bijeenkomsten van 2,5 uur

Esther

€ 95,- p.p. ex. BTW
Voor scholen/academies op aanvraag
Reader