SoVa Plus voor Jeugd

De SOVA PLUS is een SOciale VAardigheidstraining van 5 trainingen voor middelbare scholieren.

SOVA PLUS is bedoeld voor jongeren die een specifieke vraag hebben in het aangaan en onderhouden van sociale contacten met leeftijdsgenoten.

Vanuit verschillende achterliggende oorzaken (persoonskenmerken, angsten, negatieve ervaringen, jongeren met kenmerken van ASS etc.) kan het lastig zijn om sociale interactie aan te gaan. Sociale isolatie en sociale angst liggen dan op de loer.

In 5 bijeenkomsten van maximaal 4 jongeren werken we heel specifiek aan het vergroten van zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen met name in het contact met anderen. Bij de samenstelling van de groep wordt rekening gehouden met persoonlijke hulpvragen, wensen én leeftijd.

SOVA PLUS wordt begeleid door onze deskundige collega Ilse Klieverik- Borghuis. Zij is Jongerencoach, Gedragsspecialist en Autisme-deskundige. U vult samen met uw zoon/dochter de lijst in. Zie groene button op de rechterzijde van deze pagina.

Na ontvangst van het aanmeldformulier is uw zoon/dochter aangemeld als client en zal Ilse contact met u opnemen. Zij maakt dan een afspraak en bij jullie thuis voor het intakegesprek alvorens de bijeenkomsten te starten. Wilt u liever het intakegesprek op onze locatie, dan kan ook.

SOVA PLUS is geschikt voor die kinderen en jongeren die:

 • Moeite hebben om vriendschappen aan te gaan én te behouden
 • Minder tot geen aansluiting hebben bij leeftijdsgenoten, o.a. door andere interesses
 • Sociale interactie niet goed aanvoelen en de boodschap missen
 • Het moeilijk vinden en niet durven om zelf het contact aan te gaan
 • Veelal alleen staan in de pauzes
 • Wel graag willen maar niet weten ‘hoe’
 • Niet weten wat te zeggen tegen een ander of in een groepje
 • De ander niet goed of verkeerd begrijpen
 • Gezichtsuitdrukkingen en onderliggende boodschap niet goed kunnen filteren

Bij SOVA PLUS leer je:

 • Hoe een gesprek te starten, aan te sluiten bij een gesprek.
 • In te zetten op LUISTERKRACHT-STEMKRACHT-KIJKKRACHT
 • Wat passende gespreksonderwerpen zijn met leeftijdsgenoten
 • Wat je houding is, hoe je je lijf gebruikt in de ruimte en t.o.v. de ander (LIJFKRACHT)
 • Voor te bereiden met wie je sociaal contact kan, wil en durft aan te gaan
 • Hoe je passende interesses vindt
 • Op welke manieren je vriendschappen behoudt

Tijdens de training is er aandacht voor uitleg waarom het lastig kan zijn om sociaal contact aan te gaan. Er wordt uitgelegd hoe sociale interacties kunnen verlopen. We zoomen in op persoonlijke verhalen en wensen, om van daaruit zo praktisch mogelijk aan het werk te gaan.

Middels gesprek, praktische oefeningen (eventueel rollenspel naar wens) gaan we interactief aan het werk om vaardigheden te leren en te oefenen. In de periode tussen de bijeenkomsten kan er geoefend worden: Thuis, op school en/of bij een club of de sport. Ouders worden op de hoogte gehouden van de inhoud van de training en opdracht(en). Zo kunt u thuis uw zoon of dochter ondersteunen en samen het geoefende in praktijk te brengen.

Op deze manier krijgt hetgeen geleerd is in de trainingen transfer naar oefensituaties thuis. Waarna vervolgens de transfer naar de dagelijkse praktijk buiten huis, makkelijker wordt. Op deze manier kan uw zoon/dochter vanuit veiligheid en voorspelbaarheid oefenen om zo succeservaringen op te kunnen doen. Hierbij benadrukken wij het belang van het oefenen thuis, na elke bijeenkomst.

Om de transfer zo goed mogelijk te laten verlopen, kan er in overleg gekozen worden, voor tussentijdse overdracht of terugkoppeling naar school en/of de club of de sport. Ilse kan dan contact opnemen met de desbetreffende contactpersonen.
Na de 5 bijeenkomsten volgt een eindgesprek gericht op groei en transfer naar de toekomst.

Voor vragen of info kunt u telefonisch contact opnemen met Ilse.
Telefoonnummer : 06-13060014

 

Trainingsinformatie

Middelbare scholieren klas 1 t/m 6

4 x per jaar
Start in overleg
Einde van de dag/ avond

5 trainingen van 1 uur

Ilse

€ 229,-
Intakegesprek, mapje, transfermogelijkheden en eindgesprek

Zorgverzekeraars vergoeden helaas geen deelname aan groepstrainingen